Steunactie

 

Vele van onze klanten zijn al in paniek binnen geweest na het zien van het ‘te huur’ bord aan onze winkel. Jammer genoeg is het waar en is Het Borduurbloempje opzoek naar een pand.

Sinds 8 maand zijn we al intensief opzoek naar een nieuwe vaste locatie maar dit loopt veel moeilijker en met meer obstakels dan ooit gedacht. Leuke kleine panden genoeg te koop in Tienen. Een stadje die net als vele plaatsten aan het leeg lopen is en vele winkels ziet verdwijnen. Ik ben bang dat wij deze toekomst ook beschoren zijn. Leegstand genoeg zowel in verhuur als in verkoop. Maar we focussen ons voornamelijk op de aankoop van een pand. Zo heeft dit meerdere voordelen. 

  • De afbetaling is licht hoger dan als je gaat huren.
  • Het pand kan volledig naar onze hand omgezet worden wat in een hobbywinkel belangrijk is om creativiteit uit te stralen.
  • Ik kan het niet meer aan om steeds weer op zoek te gaan naar een nieuwe locatie en er zo tijd, energie en ja ook veel geld in te steken, extra te sluiten, klanten zo te verliezen, …
  • Ook is het als kleine zelfstandige belangrijk een pensioenplan te hebben. Pensioenen zijn te laag voor zelfstandigen en sinds het al een gevecht is om een minimum loon elke maand los te peuteren is er al helemaal geen spraken van pensioensparen.

We hebben een klein pand gevonden in het centrum van Tienen, 200.000 € klein en fijn maar financieel haalbaar, dachten we. We stelden een mooi financieel plan op met de boekhouder en waren fier op onze resultaten. Elk jaar doen we het beter en hebben getoond dat ondanks enkele zware tegenvallen (corona en we hadden net de nieuwe winkel dus weinig klanten en geen recht op vergoeding + slechte boekhoudster, onbekwaam personeel, … ) toch steeds ons hoofd wisten boven water te houden en zelf te stijgen met een goede trouwe cliënten basis. 

We hadden niet rekening gehouden dat geen enkele bank ons ook maar de kleinste lening wou geven. We hebben veel banken gedaan en elke bank wou een eigen inbreng van 50% en de rest mocht dan geleend worden aan een rente van 14%! Nu kunnen we veel maar dat is gewoon onhaalbaar. Een handel pand kopen als zelfstandige is zogezegd een TE groot risico voor de bank. Je stock die 100.000 € waard is wordt voor de bank geschat op +-5.000 €. Ik krijg zo heel sterk de indruk dat de industrie geen kleine zelfstandigen meer wilt? Ik ben een goede winkel die haar waarde heeft bewezen en alles van inboedel al heeft. Alleen het pand ontbreekt. De steden roepen dat ze voor die kleine unieke winkeltjes zijn maar doen puntje bij paaltje weinig. Ik weet hoe zwaar mijn medecollega’s winkeliers het hebben (wil niet spreken voor iedereen natuurlijk). Er wordt onderling stilletjes over gepraat met een klein gevoel van schaamte want iedere normale mens zou ons zot verklaren. De gouden tijd van de zelfstandige is al lang voorbij maar nu begin ik ook de indruk te krijgen dat er alleen maar plaats is voor de mega grote winkels. 

We zijn bij de stad gaan horen of er iets was dat zij konden doen maar niets was mogelijk. En daar sta je dan 10 jaar hard gewerkt en dit 8 jaar zonder loon. Je gezin heb je verwaarloosd, je vrienden kunnen je alleen zien als je aan het werken bent. Ziek zijn kon niet. Vakantie heb je maar 15 dagen per jaar. Feestjes worden gemist. Je werkt gemakkelijk 70 uur per week en geloofd dat je het doet voor de toekomst en het feit dat je je job graag doet. 

En wanneer je denkt dat je het echt allemaal niet meer aankan komen de klanten binnen en vragen ze ‘je gaat er toch niet mee stoppen hé’ we kunnen niet zonder je, we hebben je nodig. Dan breekt je hart. Want als goede winkel ben je meer dan alleen een verkoopster. Je bent een luisterend oor, een sociaal punt, je babbelt, lacht en laat mensen gelukkig weer naar buiten gaan. In mijn hobby winkel probeer ik hun creativiteit aan te wakker. Hobby’s die geest en handen bewegen. Niet nutteloos te staren voor de tv na het harde dag werk. Mensen samen brengen in workshops en hun tonen dat ze zelf mooie dingen kunnen maken. 

Ik heb dus jullie hulp nodig. Ik slik mijn trots in, toon jullie mijn hart en zoek naar de laatste oplossing. Ik wil niet stoppen maar voel me gedwongen door een handel die het idee van een zelfstandig winkeltje wel wil maar er niet financieel voor wilt bijdragen. Ik kan niet meer zo hard werken voor een minimum loon en geen zicht op de toekomst. Daarom richt ik mij dus tot jullie. Elke euro helpt ons te blijven bestaan. We hebben 1 jaar om het budget van 50.000 -150.000 € samen te zoeken maar ik zet deze op een dikke 3 maand, want hoe sneller we het verwezenlijken hoe sneller deze zware rots van mijn schouders kan vallen. 

Als extraatje om mensen te motiveren geven we vanaf 25 € een unieke pin van Het Borduurbloempje om te tonen dat je een echt bloempje bent. Bij stortingen van 75 € geven we je een extra korting van 5% op alles het hele jaar door en bij 150 € geven we je een extra 10% korting een volledig jaar. 

Iets extra kopen in de winkel is zeker ook leuk maar vergeet niet per 50 € dat je spendeert gaat 10 € naar de BTW, 25 naar het product en 15 € is ‘winst’.

Alleszins dank jullie om dit te lezen en hopelijk te begrijpen waarom ik dit juist doe. 

Groetjes Anneleen 

Het Borduurbloempje