Hoe doe je dat?

Niet zo moeilijk als je zou denken en het resultaat is echt ongelooflijk! 

Voor de Artis pakketten: 

De patronen worden op een synthetische stof bedrukt en hebben hierdoor een mooie glans. De doeken mogen gestreken worden op een lage stand en handgewassen op 30°.

Voor u begint zet u de volledige doek vast in een frame. Doordat u met pareltjes borduurt kiest u best voor een frame waar de doek volledig inpast. Borduurringen en frames die mee verschoven moeten worden kunnen tijdens het opspannen van de stof, de pareltjes losrukken enzo gaten en scheuren veroorzaken.

Op elke cirkel die u ziet op de doek moet een pareltje komen. Er zijn 2 onderverdelingen. Op de stof ziet u de parels afgebeeld als cirkeltjes met kleine puntjes in mooie rechte lijnen oftewel als ovalen die aan elkaar plakken en zo een spiraal (cirkels) vormen of bewegelijke bogen vormen. 

Met rechte lijnen

Parelborduren in rechte lijnen is de standaard variant. Het is niet te moeilijk omdat je nog genoeg speling hebt tussen de pareltjes. 

Op de stof ziet u de parels afgebeeld als cirkeltjes met kleine puntjes in mooie rechte lijnen. Op elk cirkeltje moet een pareltje komen. De puntjes errond tonen aan waar je best insteekt.  

Belangrijk is dat alle pareltjes in dezelfde richting staan. Allemaal naar links wijzend of allemaal naar rechts. U begint best links of rechtsboven en werkt zo rij per rij naar beneden. U hoeft bij het parelborduren niet steeds van garen te wisselen, het zijn nu de parels die voor de kleurnuances zorgen en niet het garen. U begint dus te borduren links met het witte garen en werkt pareltje per pareltje af. U werkt dus niet kleur per kleur maar rij per rij. Om de pareltjes op de stof te naaien gebruikt u halve kruissteekjes zoals hier afgebeeld. 

De LADY X STITCH pakketten worden ook op deze manier gemaakt! Alleen is hierbij het patroon niet voorgedrukt op de stof maar moet u een telpatroon lezen om te weten waar de pareltjes juist staan.

In bogen

Parelborduren in bogen is een gemakkelijke variant door de vele speling die je hebt tussen de bogen. De parels worden hierbij afgebeeld als ovalen die aan elkaar plakken en zo bewegelijke bogen vormen. Nu mogen de pareltjes niet in de zelfde richting staan maar moeten ze mee in de richting de bogen gaan. Dit zorgt voor het mooiste effect.

 

1. TECHNIEK 1: U maakt kleine lusjes of stiksteekjes en neemt steeds een pareltje op. Deze techniek raden wij persoonlijk aan.

2. TECHNIEK 2: We gaan de pareltjes op de draad rijgen en dan pas deze op de stof bevestigen door na elk pareltje een klein steekje te zetten. Een moeilijkere techniek die voornamelijk door professionele naaisters gebruikt worden.

 

In cirkels

In cirkels is de moeilijkste variant omdat er weinig ruimte is tussen de parels. Het is dus belangrijk dat de parels perfect op hun plaats liggen zodat er nog plaats is voor de parels die ertegenaan komen te liggen. 

Wanneer u een spiraal in uw patroon heeft is het belangrijk in het centrum van deze spiraal te beginnen en zo mee te draaien met de richting. Ook  nu mogen de pareltjes niet in de zelfde richting staan maar moeten ze mee in de richting van de spiraal gaan.

De werkwijze is net dezelfde als het parelborduren in bogen.